Fotografia pe film, toxică pentru mediul înconjurător: ce se întâmplă cu soluțiile și materialele folosite
Un grup de fotografi din Boston a analizat impactul pe care filmul îl are asupra mediului și a explorat modalități de a-l face mai eco.
Odată cu creșterea popularității fotografiei de film într-o nouă eră în care schimbările climatice sunt o problemă mai presantă decât oricând, studenții de la Universitatea Northeastern au analizat impactul acestei pasiuni asupra planetei.
„Procesul este cu adevărat risipitor de la început până la sfârșit”, a declarat Josh Burns, student în anul IV, pentru The Scope.
Produsele chimice sunt cea mai periculoasă problemă, în special argintul care este folosit ca fixator.
Laboratoarele foto ar fi trebuit să elimine argintul, dar în 2006 autoritățile suedeze au descoperit că poluarea cu argint s-a redus la jumătate în canalizările din Stockholm și au atribuit asta declinului fotografiei de film, în detrimentul celei digitale.
Apoi există hârtia și filmul. Hârtia foto se folosește în exces în camerele obscure, iar asta pentru că fotografii încearcă să expună perfect negativele, în timp ce rolele de film sunt transportate și vândute în ambalaje de plastic.
Risipirea apei este o altă problemă a Agenției pentru Protecția Mediului.
Cum să reduci impactul asupra mediului
„Găsirea de noi căi de sustenabilitate în materie de fotografie este ceva ce sper că putem realiza cumva”, a declarat Dana Mueller, profesor asistent de la Universitatea Northeastern.
„Ar fi de ajutor dacă industria ar face mai multe progrese în ceea ce privește substanțele chimice mai durabile”, a continuat aceasta.
Unele laboratoare foto au, totuși, politici de mediu, cum ar fi AFG Photo Lab, care oferă o explicație amplă asupra modului în care argintul este tratat în laboratorul său.
Omer Hecht, proprietarul magazinului de camere CatLABs din Boston, susține că piața camerelor second-hand urmează principiile de bază ale durabilității.
„Toate aceste camere din spatele meu sunt folosite”, spune Hecht. „Ar fi ajuns într-o groapă de gunoi pentru că nu au nicio valoare materială”, a punctat el.
Hecht susține că reciclează 95% din tot materialul de transport care intră în sediul său.
Fotografii ar trebui să fie, totuși, atenți atunci când lucrează în proces analog. Ei ar trebui să imprime strict fotografiile care vor fi păstrate și nu întreaga rolă – iată o altă modalitate de a reduce impactul fotografiei pe film asupra mediului.